Isolatie boerderij Groningen resultaat

Isolatie boerderij Zuidbroek Groningen

Alom tevredenheid over isolatie karakteristieke boerderij

“PIF isolatie is voor ons een blijvertje”

Hoe isoleer je het meest efficiënt een karakteristieke boerderij uit 1910, waarbij de buitengevel niet aangetast mag worden? Die hamvraag stelde Peter van Benten van Pulsar energie advies zich bij de verduurzamingsopgave van dit fraaie stulpje in het Groningse Zuidbroek. Uiteindelijk kwam hij voor de gevel- en vloerisolatie uit bij PIF Isolatie. “Samen met de klant hebben we allerlei opties onderzocht en deze oplossing kwam daar qua prijs/kwaliteitsverhouding als beste uitrollen.”

De bewoner die anoniem wenst te blijven, wil de bakstenen woonboerderij verduurzamen. Zo liggen er al pv-panelen op het dak en de bedoeling is dat de ruimtes worden verwarmd met een warmtepomp en warm tapwater bereid wordt met een zonneboiler. Maar voordat je kunt overschakelen op dergelijke installatietechnieken moet de gebouwschil optimaal worden geïsoleerd. Via-via kwam de bewoner bij Pulsar energie advies terecht voor verduurzamingsadvies.

Het bijzondere van de situatie is dat de woning in de bestaande schuur is uitgebouwd. De gevels van de uitbouw zijn opgetrokken uit een niet-geïsoleerde halfsteensmuur en deels spouwmuur. Het kelderplafond van de originele woning was eveneens niet was geïsoleerd. In gesprek met de klant en tijdens de schouw werd al snel duidelijk dat op deze plaatsen veel warmte verloren gaat. Enkele voorwaarden van de bewoner waren dat de isolatie van de binnengevel later strak afgewerkt moest kunnen worden met plaatwerk en dat de isolatie het liefst zo dun mogelijk tegen een hoge isolatiewaarde zou worden uitgevoerd.”

PIF Pro
Vastgoed Isolatie
projectnaam
Boerderij Zuidbroek Groningen PIF ISO80 / PIF ISO100
M² geisoleerd
50+
Gebruikte producten
PIF isolatie
Voorfoto boerderij Groningen

“Het is een schone en gezonde manier van isoleren”

Peter van Benten van Pulsar energie advies

 

Onder de begane grondvloer van de woning schuilt een prachtige kelder met gepleisterde muren op een betonfundering. Deze ruimte is deels in gebruik als wijnkelder en moet dus haar markante uitstraling behouden. Volgens Peter was het behoorlijk vochtig in de kelder dus ook dat gegeven speelde mee in de keuze van de vloerisolatie. “Samen met de klant overwogen we drie opties: PUR-isolatie, woldekens of PIF isolatie. Uiteindelijk viel de keuze op laatstgenoemde, omdat je met de meerlaagse isolatiefolie relatief dun kunt isoleren en desondanks een goede isolatiewaarde behaalt. Het voordeel van PIF isolatie is dat de bewoners tijdens de werkzaamheden de woning niet hoeven te verlaten. Je hebt geen last van spuitnevel en je hoeft geen persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Het is een schone en gezonde manier van isoleren. Het materiaal jeukt niet, zoals wel eens bij wol het geval kan zijn. Naast de efficiënte manier van verwerken vallen de kosten ook gunstig uit.”

 

Strakke afwerking

Onder de houten vloer en dus het plafond van de kelder is de achtlaagse isolatie (PIFISO80) tussen de balken aangebracht met isolatie schijven. Het voordeel van die montagemethode is dat het kelderplafond strak afgewerkt kan worden zoals de bewoner graag wil. De naden van de isolatie zijn luchtdicht afgetaped.

De halfsteens muren zijn uitgevoerd met PIF ISO100, een tienlaagse isolatie van circa 100 mm dikte. De isolatie is aangebracht op een vuren SLS regelwerk, waardoor ook deze isolatielaag weer strak is af te werken met een plaatmateriaal naar keuze. Mooie bijkomstigheid volgens Peter is dat PIF isolatie ook bijdraagt aan een betere akoestiek. “En dat is in dit geval gunstig, want een aantal slaapkamers grenzen direct aan de schuur. Als daar geklust wordt, wil je wel rustig kunnen slapen”, zegt de energie-expert met een glimlach.

Verwerking isolatiemateriaal boerderij Groningen

Volgens planning

Dankzij de gedegen projectvoorbereiding kon de planning strak en soepel worden uitgevoerd. In totaal is het uitvoerende bedrijf Vastgoed Isolatie uit Zuidlaren drie dagen bezig geweest met de totale klus en dat was volgens planning. Vastgoed Isolatie is al jaren de vaste partner van Pulsar energie advies voor het uitvoeren van Isolatiewerkzaamheden. “ Zij zijn een allround specialist op het gebied van na-isolatie en net als bij ons is het leveren van kwaliteit en klanttevredenheid één van de belangrijkste pijlers”, meent Peter.

 

Tevreden klant

En hoe reageerde de klant? “Zeer tevreden”, weet Peter. “De oplevering ging zoals verwacht. De klant is al begonnen met het afwerken van de gevelisolatie. En wij zijn ook content. We hebben zeer positieve ervaringen met de verwerking van het product en de service van PIF Isolatie. Wat dat betreft is PIF isolatiefolie voor ons een blijvertje dat we zeker voor de vloer -en dakisolatie vaker zullen adviseren.”

 

“Uitstekende service van PIF Isolatie”

Uiteraard hebben de medewerkers van Vastgoed Isolatie de training van PIF Isolatie gevolgd om het materiaal optimaal te kunnen verwerken. Daardoor was extra ondersteuning vanuit de leverancier niet noodzakelijk, maar Van Benten wil benadrukken dat de service van PIF Isolatie “uitstekend” is.

“We hoeven maar te bellen met een vraag en deze wordt direct beantwoord. Van alle isolatieproducten waar we mee werken, vind ik de ondersteuning vanuit PIF Isolatie het best. De producttechnische service maar ook de marketing is erg goed geregeld. Er wordt echt goed geluisterd naar wat de verwerker nodig heeft. Op verzoek komen medewerkers van PIF ook langs om je te begeleiden bij een oplevering. Ze realiseren zich het gedeelde belang dat er goed werk wordt afgeleverd.”

 

Facts

·         Gevel-, spouwmuur en vloerisolatie van een boerderij (bouwjaar 1910) uit Zuidbroek

·         PIF ISO80 voor de vloer en PIF ISO100 voor de gevel.

·         Rc vloer –  4,79 (m2K/W)

·         Rc gevel – 4,28 (m2K/W)