Vooraanzicht pand in Tilburg

Traditioneel hellend dak met kleine hoeken en delen uitdagend, maar met PIF zorgvuldig geïsoleerd

Authentieke woning klaar voor energiezuinige toekomst.

Een authentieke jaren ’30 woning in de Tilburgse Jan Maurits van Nassaustraat is door bewoner Joeri van den Berk en zijn vriendin van binnen compleet gestript. Daarna is gestart met de vernieuwbouw, die aan alle persoonlijke wensen van de bewoners én aan de energetische en technische eisen van vandaag en morgen voldoet. Het traditionele hellende dak met balkenconstructie is aan de binnenzijde geïsoleerd met PIF isolatie.

De dakconstructie van de woning heeft veel kleine hoeken en delen, die lastig te bereiken zijn. “Dat maakt het goed isoleren van zo’n constructie uitdagend, maar zeker niet onmogelijk”, zegt Daniel Gonzalez van Duurzaam Wonen Isolatie. Hij is door de bewoners gevraagd de isolatiewerkzaamheden uit te voeren op basis van zijn advies.

PIF Pro
Duurzaam Wonen Isolatie
projectnaam
Jaren '30 woning Tilburg
M² geisoleerd
120
Gebruikte producten
PIF isolatie
Vooraanzicht huis in Tilburg

Bij keuze isolatie condities zorgvuldig gewogen

Een plan dat niet zomaar werd geaccepteerd, aangezien Van der Berk zelf het nodige weet van isolatie en verduurzaming. “Ik heb een opleiding gevolgd om energielabels af te geven in de utiliteitsbouw, dus ik weet het een en ander over Rc-waardes, kwaliteitsverklaringen en isolatiematerialen. We zijn bij de keuze voor de isolatie in huis dan ook niet over een nacht ijs gegaan”, licht de bewoner toe. “Materialen, isolatiewaarden, prijzen en andere condities werden zorgvuldig door ons gewogen”.

Gecharmeerd van PIF

Tijdens het bezoek aan de nieuwe eigenaren van de woning besprak Gonzalez de mogelijkheden om het dak te isoleren. “We hebben in eerste instantie gekeken naar een breed scala aan isolatiemogelijkheden”, zegt Van den Berk. “Van het gebruik van PIR-platen tot het inspuiten van materiaal in een frame. Tijdens onze zoektocht kwamen we PIF isolatie tegen en dat was nieuw voor ons. Wel waren we direct gecharmeerd van het materiaal en de werking met de luchtkamers en reflecterende folie.”

Schoon en veilig

Een andere belangrijke overweging in de keuze voor PIF isolatie was de samenstelling van het materiaal. “PIF is schoon en kan op maat gesneden worden zonder dat de verwerkers speciale maskers of andere veiligheidsmiddelen moet dragen. Dat geeft ons, als bewoners, een veilig en goed gevoel. Dat laatste gaf Daniël ons, als vakman en specialist, ook. Dat samen heeft een grote rol gespeeld in ons besluit om hem het werk uit te laten voeren.”

Een argument dat voor Gonzalez zelf ook meespeelde in zijn overweging om PIFPRO te worden. “In veel gevallen bevatten isolatiematerialen chemicaliën of giftige stoffen die bij de verwerking of later mogelijk vrij kunnen komen. Dat is bij PIF isolatie niet het geval. Dat geeft mij een goed gevoel. Niet alleen voor mijzelf als verwerker, maar vooral ook voor mijn klanten. Zij krijgen een schoon product in huis dat snel en veilig verwerkt wordt en voor lange tijd duurzaam isoleert.”

Verwerking PIF isolatie in dak

Dakisolatie loont al snel

“Als PIFPRO ken ik de voordelen en mogelijkheden van de isolatiefolie. Deze is flexibel en laat zich eenvoudig snijden en daardoor kon ik ook die lastige hoekjes en punten zorgvuldig isoleren. Best een klus, maar met een dag goed doorwerken zijn al die hoekjes wel gedicht. En door het aftapen van alle naden met de speciale PIF luchtdichte tape worden eventuele kieren tussen de isolatie voorkomen. Belangrijk, want kieren zijn potentiële warmtelekken.”

Die naadloze afwerking is vooral bij dakisolatie erg belangrijk, benadrukt de isolatiespecialist. “Van alle warmte in een woning gaat 30% via het dak verloren. Dat is een enorm deel en dus loont het zich al snel om het dak te isoleren. Helemaal als je voor PIF isolatie kiest. Want doordat PIF een hoge isolatiewaarde heeft in combinatie met een geringe dikte, behaal je in de ruimte die beschikbaar is tussen de balken, maximaal rendement.

Volgens Gonzalez kan iedere PIFPRO op zijn of haar beurt rekenen op vakkundige en snelle ondersteuning vanuit de medewerkers van PIF Isolatie  “We hebben veel contact met de accountmanangers en ook de lijnen met de specialisten op het hoofdkantoor zijn kort. PIF Isolatie is heel klantgericht naar ons toe en staat altijd klaar met ondersteuning of advies. Daarvan profiteren wij als verwerkers, maar ook onze klanten bij wie we de isolatie komen monteren.”

 

Verwerking PIF isolatie in dak
PIF isolatie verwerkt in dak