Bewoners 40 woningen in Apeldoorn zitten er sinds het najaar van 2023 warmer bij

“Mooie totaaloplossing met tien jaar garantie”

Bewoners van ruim 40 woningen aan de Kennemerland in Apeldoorn zitten er sinds het najaar van 2023 een stuk behaaglijker bij. In opdracht van de woningcorporatie zijn de woningen door Wolters Vastgoedonderhoud gerenoveerd en verduurzaamd. Daarbij werd Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers voor de gevel en energieverbetering van de woning ingeschakeld. Zij adviseerden om de kruipruimten met behulp van PIF isolatie te verduurzamen. “PIF Isolatie biedt een mooie en schone totaaloplossing met een aanzienlijke verbetering van de energieprestatie en comfort van de woning”, zegt Yoeri Lieftink van Takkenkamp.

 

De woningen in de Apeldoornse wijk Woudhuis aan de oostelijke rand van de stad stammen uit 1980. Om ervoor te zorgen dat bewoners ook de komende decennia comfortabel en energiebewust in de huizen kunnen blijven wonen, werd Wolters Vastgoedonderhoud gevraagd een renovatie- en verduurzamingsadvies op te stellen. “Ze hebben ons vervolgens benaderd om specifiek naar de gevel en vloer te kijken. Daarop zijn we de wijk ingegaan om tijdens een koude opname de situatie op te nemen. Daarbij gaan we voor een warme opname ook altijd enkele woningen binnen zodat we daar eveneens een goede indruk van de situatie en benodigde isolatiemaatregelen hebben”, zegt Lieftink.

 

Tijdens de inspectie van de kruipruimten bleek al snel dat het volspuiten van de ruimte met parels of vlokken was niet handig was. Er liepen leidingen door de kruipruimte. Er waren 2 opties: PIF isolatie of PUR. “Aangezien de opdrachtgever eerder al had aangegeven niet voor PUR te willen kiezen, werd Isolatieplatform Nederland (IPN) ingeschakeld. “IPN is een trouwe en gecertificeerde partner van ons voor het aanbrengen van PIF isolatie. Zij hebben vervolgens samen met PIF Isolatie een gedetailleerd advies aan ons uitgebracht.”

PIF Pro
Isolatie Platform Nederland
projectnaam
40+ woningen Kennemerland, Apeldoorn. Bouwjaar1980
M² geisoleerd
1600
Gebruikte producten
PIF isolatie

Perfecte ruimte voor aanbrengen PIF isolatie

Michel van den Berg van IPN ging met de vraag van Takkenkamp aan de slag. “We zijn naar Apeldoorn gegaan en hebben in verschillende woningen gekeken naar de kruipruimten. Die bleken perfect voor het aanbrengen van de PIF isolatie. Ze bestaan uit één compartiment en de ingang was direct bij de voordeur van de woning. Daardoor ondervonden bewoners amper overlast van de werkzaamheden”, zegt Van den Berg.

De PIF Specialist en zijn collega’s hebben per kruipruimte circa 40m2 vloerisolatie aangebracht. De bodem van de kruipruimten werd eerst voorzien van PIF Bodemfolie. Lieftink: “Dat adviseren wij onze opdrachtgevers altijd als we PIF isolatie voorstellen. Het vormt een extra laag tegen optrekkend vocht in de kruipruimte en het ziet er bovendien netjes en afgewerkt uit. Dankzij de bodemfolie wordt een kruipruimte een schone omgeving. Niet alleen de mensen van IPN, maar ook een loodgieter of andere professional die later in de kruipruimte moet zijn.”

 

Twee woningen per dag

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden hebben de installateurs van IPN hun dagelijkse voorraad altijd in de bus. “Dat is ook weer een voordeel voor de bewoners, want er staat geen extra opslag of container in de straat”, zegt Van den Berg, die aangeeft dat er twee woningen per dag van vloerisolatie werden voorzien. “Het gaat niet om snelheid, wij willen elke vloer zorgvuldig isoleren. Van het nauwkeurig opmeten en snijden van de isolatiefolie tot het installeren met de Montagestiften en kierdicht maken met behulp van de speciale PIF luchtdichte tape.”

Om een project zoals dat in Apeldoorn efficiënt uit te kunnen voeren, inspecteert de installateur van IPN dagelijks de woningen die de volgende dag op de planning staan. Van den Berg: “Als wij de volgende ochtend willen beginnen en de kruipruimte staat vol water vanwege een lekkage of er zit ongedierte, kunnen we de planning aanpassen en kan de bewoner het probleem oplossen. Een ander belangrijk voordeel is dat we de bewoner er weer even aan kunnen herinneren dat we de volgende dag langskomen. Daarover zijn ze in een eerder stadium ook al ingelicht, maar goede bewonerscommunicatie is in ieder project belangrijk.”

Een werkwijze en samenwerking die uiteindelijk hebben geleid tot een soepel verloop van het isolatieproject dat volgens planning werd uitgevoerd en opgeleverd.

‘Erg goede samenwerking’

Het isolatieproject aan de Kennemerland in Apeldoorn is volgens Van den Berg een mooi voorbeeld van uitgebreide en intensieve samenwerking tussen aannemer, verwerker en de specialisten van PIF Isolatie. “Zowel tijdens de voorbereiding als het uitvoeren van het werk is de communicatie met de projectleider van Takkenkamp heel goed. De lijnen zijn kort en dat werkt heel prettig. Datzelfde geldt overigens voor de betrokkenheid vanuit PIF Isolatie. Zij denken in ieder project graag mee en adviseren over oplossingen en eventuele uitdagingen die we tegenkomen. Zo vormen we samen een sterk team waarin goed wordt samengewerkt.