Het belang van kierdichting bij isoleren

Bij het aanbrengen van extra isolatiemaatregelen onder vloer of dak is aandacht voor goede kierdichting minstens zo belangrijk als de keuze voor de juiste isolatie met bijbehorende isolatiewaarde. Kieren laten warmte ongecontroleerd en in grote hoeveelheden naar buiten ontsnappen. Een vuistregel is dat een kier van 1 mm breed en 1 meter lang de werking van circa 6 vierkante meter isolatie opheft! Hier gaat dus veel energie verloren. Hoe kan dit worden voorkomen?

Bij montage van de isolatie is het zeer belangrijk dat deze goed aansluit langs muren, balken, leidingwerk, kabeldoorvoeren etc. Naast de juiste mechanische bevestiging middels schijven of pluggen, is luchtdichte tape hiervoor een noodzakelijke aanvulling.

Bij een warme rookgasafvoer dient 2 cm ruimte rondom vrijgehouden te worden. De ruimte tussen de isolatieplaat en de rookgasafvoer dient, in het kader van brandveiligheid, gevuld te worden met minerale wol. Bij een koude doorvoer is dit niet nodig. Rondom doorvoeren dient men een luchtdicht manchet te plaatsen of gelijkwaardig. Dit is conform insula richtlijn BRL-IC 150. Werk de isolatie ook hier kierdicht af zodat warme lucht niet tussen de isolatie en het geïsoleerde oppervlak kan komen.  Zo haalt u maximaal rendement uit uw eigen werkzaamheden als isolatie specialist en de investering van uw klant. Een bijkomend voordeel van goede kierdichting is geluidsreductie. Een vermindering van omgevingsgeluid draagt, net zoals warmte-isolatie, bij aan het wooncomfort.